رئیس بازرسان آژانس انرژی اتمی: مذاکره با ایران به نتیجه نرسید

جدیدترین دور مذاکرات جمهوری اسلامی و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل مساله هسته‌ای ایران به نتیجه نرسیده است.

روز پنجشنبه، ۲۶ بهمن (۱۴ فوریه)، هرمان ناکارتس، سرپرست هیات اعزامی آژانس بین المللی انرژی اتمی که پس از گفتگو با مقامات ایرانی به وین بازگشته بود، گفت که دو طرف به بررسی شکل و روند افزایش همکاری جمهوری اسلامی با آژانس پرداختند اما به نتیجه ملموسی نرسیدند.

آقای ناکارتس که ریاست مذاکره کنندگان آژانس در مذاکرات روز گذشته تهران را برعهده داشت، در عین حال گفت که تعهد آژانس به ادامه گفتگو متزلزل نشده و افزود: "تلاش خواهیم کرد تا اختلافات باقی مانده را نیز حل و فصل کنیم اما برای ارزیابی و تعیین مسیر پیشرفت مذاکرات، به زمان بیشتری نیاز است."

وی در عین حال افزود که "بر سر تاریخی معین برای دور بعدی مذاکرات توافقی صورت نگرفته است."

در همان‌ حال، به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران - ایسنا - علی اصغر سلطانیه، نماینده جمهوری اسلامی در آژانس بین‌المللی، گفته است که بعضی از موارد اختلاف نظر در جریان مذاکرات روز چهارشنبه تهران مرتفع شد و توافق‌هایی بر سر "مدالیته" به دست آمد.

آقای سلطانیه گفت که "قرار شد طرفین پیشنهادهای جدیدی را که در این جلسه ارائه شده، بررسی و نظرات خود را در جلسه بعدی ارائه کنند."

ظاهرا موضوع اصلی اختلاف بین دو طرف، بازرسی آژانس از سایت نظامی پارچین در نزدیکی تهران است. آژانس بین المللی انرژی اتمی خواسته است تا جمهوری اسلامی اجازه دسترسی بازرسان آژانس به این سایت را بدهد.

آژانس بین المللی نسبت به فعالیت های هسته‌ای مرتبط با مقاصد نظامی در این محل مشکوک است اما مقامات جمهوری اسلامی گفته‌اند که پارچین یک مرکز اتمی نیست و در نتیجه، ایران ملزم نیست در چارچوپ پیمان منع گسترش جنگ افزارهای اتمی، اجازه بازرسی از آن را به آژانس بدهد.

یاس در مورد آلماتی

خبر بی نتیجه ماندن مذاکرات فنی ایران و آژانس در تهران در حالی انتشار می یابد که قرار است نمایندگان جمهوری اسلامی و کشورهای گروه ۱+۵ در روز ۲۶ فوریه در دور جدید مذاکرات در شهر آلماتی، جمهوری قزاقستان شرکت کنند.

آخرین دور مذاکرات دو طرف در ماه ژوئن سال گذشته در مسکو برگزار شد و بدون نتیجه پایان یافت.

در گذشته، ناکامی مذاکرات برای حل و فصل مساله هسته‌ای جمهوری اسلامی تشدید تحریم های بین المللی و یکجانبه را به دنبال آورده که به خصوص طی یک سال گذشته، ایرانیان را تحت فشار اقتصادی فزاینده قرار داده است.

کشورهای گروه ۱+۵ از ایران می خواهند به قطعنامه‌های مصوب شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل حاوی درخواست تعلیق برخی فعالیت‌های اتمی و همکاری نزدیکتر با آژانس عمل کند. به گفته این کشورها، سابقه فعالیت‌های اتمی جمهوری اسلامی، جامعه جهانی را نسبت به صلح آمیز بودن این برنامه‌ها ظنین کرده و ایران باید تا کسب اطمینان جهانیان در این زمینه، فعالیت های اتمی خود را متوقف کند.

کشورهای غربی جمهوری اسلامی را به تلاش برای ساختن بمب اتمی در پوشش برنامه‌های صلح آمیز هسته‌ای متهم کرده اند و ظاهرا اطلاعاتی را که در اختیار آژانس قرار داده اند، مبنای نگرانی در مورد فعالیت های سایت پارچین بوده است. اما ایران ضمن رد این اتهام، تاکید دارد که برنامه هسته ای این کشور برای مصارف پزشکی و تامین برق است.

کشورهای گروه ۱+۵ در درجه اول خواستار توقف غنی سازی اورانیوم تا ۲۰ درجه خلوص و خروج ذخایر این نوع اورانیوم از ایران هستند تا به گفته آنان، جمهوری اسلامی نتواند با ادامه غنی سازی این نوع اورانیوم، به مواد لازم برای ساخت بمب اتمی دست یابد.

آنان همچنین از فعالیت تاسیسات غنی سازی فردو در نزدیکی قم نگران هستند. این تاسیسات به منظور حفاظت امنیتی بیشتر، در داخل کوه ساخته شده است.

به گفته برخی ناظران، بی نتیجه ماندن مذاکرات ایران و آژانس چشم انداز مناسبی را برای موفقیت نشست آلماتی ترسیم نمی کند و به خصوص مانع از آن می شود تا جمهوری اسلامی با امتیاز مورد نظر خود در این نشست شرکت کند.

ایران در تلاش بوده است تا با رسیدن به توافق با آژانس، نشان دهد که برای حل و فصل پرونده اتمی خود حسن نیت دارد و به خصوص، این نظر را مطرح کند که پرونده اتمی این کشور هرگز نمی بایست به شورای امنیت، که نهادی سیاسی است، ارسال شود بلکه می بایست از طریق "مذاکرات فنی" با آژانس حل و فصل شود.



امتیاز بدهید :

| امتیاز : 0
موضوع : | بازدید : 612
برچسب ها :

تاريخ : جمعه 27 بهمن 1391 | 21:31 | نویسنده : |